Иво Андрич

S. Kragujevic, Ivo Andric, 1961.jpg

Иво Андрич (1892–1975) е най-значимият писател от бивша Югославия през 20 век.

Цитати

из „Мостът на Дрина“

  • „Но още на другия ден всичко е по старому, защото вишеградчани не обичат да помнят злото и не държат да имат грижи предварително.”
  • „От всичко, което човек в стремежа си към живот издига и строи, най-доброто и най-ценното в моите представи са мостовете. Те са по-значителни от къщите и по-свещени от храмовете, защото са по-достъпни. Принадлежащи на всички и към всеки еднакви, полезни, построени винаги обмислено, там където се кръстосват най-много човешки нужди, те са по-трайни от другите постройки и не служат за нищо, което е потайно и зло.“

из „Знаци по пътя - градове и предели“

  • „Щастлив те прави онова особено щастие, което идва преди самото щастие.“
  • „Всичко е безкрайно и дълбоко и същевременно близо, на ръка разстояние, и всичко повдига човека от мястото му, прави го лек и подвижен като всяко нещо в тази обща разлюляна празничност. Всичко го призовава и кани да се издигне и да полети, а отпорът е незначителен, почти никакъв.”

This page is based on a Wikipedia article written by contributors (read/edit). Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Cover photo is available under CC BY 2.0 license.